Remnant House


Replacing a substantial homestead lost to bushfire, Remnant House draws inspiration from the Roman ‘atrium house’ typology to create a domestic courtyard within the larger rural landscape. A series of connected pavilions create a large square around the remnants of the original homestead. At the centre of the courtyard, the ruins of the original building’s cellar are transformed into a sunken garden space. 

Rotated slightly from the original building’s alignment, the new house is orientated directly north to align with a view of the property’s ornamental lake. The design plays with the tension between the old and new building alignments via a series of acute angled ‘blade wall’ forms.

The building is made from a robust material palette including naturally fire-resistant blackbutt, steel, concrete, and limestone.  

Builder            - Dome Constructions 
Photography        - Ben Hosking
Styling            - Nat James 
Landscape          - Janene Byrne
Year               - 2022




© MOLONEY ARCHITECTS P/L       T.  +61 3 4333 9396      We acknowledge and pay respect to the Traditional Owners of country throughout Australia, their culture and Elders past and present.