Moloney
 Architects


Two Halves

Split into two halves and offset, a simple vernacular building shape is transformed into two equal pavilions serving seperate needs. The upper level houses the sleeping areas, whilst the lower level contains the kitchen, dining, and living spaces. The two forms are positioned paralel to each other, but are separated far enough by a linkway/staircase to avoid overshadowing.

The material palette is minimal and raw from the outside, but warm and refined on the inside. Naturally fire-resistant Blackbutt is used for the exterior cladding and windows, and light-toned Birch Ply is used to line the interior walls and ceilings. The raked ceiling and skylight encourage you to look up as well as out.

Size        - 244m2
Location    - Invermay, Victoria
Year        - 2018
Builders    - Daniel Forbes & Larry Hahs
Photography - Christine Francis
Film        - Mass Motion


Features
Houses Magazine - Cover Feature
The Local Project
Architecture & Design - Coherence in division: Two Halves House
ArchDaily
Designboom
Lunchbox Architect

Finalist - 2018 Australian Institute of Architects Awards
Shortlisted - 2018 National Houses Magazine Awards
Commendation - 2018 Intergrain Timber Vision Awards



© MOLONEY ARCHITECTS P/L       T.  +61 3 4333 9396